Toulouse in Zuid Frankrijk

  • Toulouse bij villa120

De stad Toulouse

Een kleine 40 minuten rijden vanaf onze vakantievilla 120 op vakantiepark Chateau Cazaleres ligt de stad Toulouse. Toulouse, “de roze stad” aan de rivier de Garonne, is de belangrijkste stad van Zuid Frankrijk. Het is de hoofdstad van de vroegere regio Midi-Pyrénées, nu Occitannie.
De roze stad, ville rose, wordt Toulouse genoemd en het is duidelijk waarom. Overal zie je rode baksteen. Dit geeft een heel eigen karakter aan het centrum.

Dagje uit, ga naar Toulouse

Het centrum van de stad kun je lopend verkennen. Er zijn voetgangersstraatjes, pleintjes, fonteinen, mooie lanen, luxewinkels, kleine winkeltjes. Geniet van de markten, de restaurants, de cafees en van het grote plein la place du Capitool
In Toulouse vindt je verder de befaamde basiliek van Saint-Sernin, het Jacobijnenklooster, statige herenhuizen uit de renaissance, maar ook het Musée des Augustins, het Musée Saint-Raymond, Het Musée des Abattoirs dat zich toelegt op moderne en hedendaagse kunst, de Cité de l’Espace…

Toulouse Pyreneeen         Toulouse villa 120 chateau cazaleres

Wat bijdraagt aan de charme van de stad is dat het Frans met een Spaanse twist is. Spaans is de tweede taal, overal kan je tapas eten en de drukte ‘s avonds op de grote pleinen – zoals de magnifieke Place St-Georges – doet denken aan die in Barcelona.

Geschiedenis van Toulouse

De geschiedenis van de stad begon ongeveer 2000 jaar geleden. Een kleine groep Kelten vestigde zich vlakbij de rivier de Garonne.
In de middeleeuwen groeide de nederzetting in status. De nederzetting was inmiddels uitgegroeid tot een stad, en werd uitgeroepen tot de hoofdstad van het Graafschap van Toulouse. Er volgde een periode van religieuze onrust. In de twaalfde eeuw probeerden de Katharen een gemeenschap op te zetten in de stad, maar zij werden verdreven door de legers van Simon de Montfort.

De veertiende eeuw kan gezien worden als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Toulouse. Eerst kreeg de stad te maken met de Pest. Deze dodelijke ziekte maakte veel slachtoffers onder de burgerbevolking van Toulouse. Na de Pest kreeg de stad te maken met de gevolgen van de Honderd Jarige oorlog, en verschillende overstromingen. Pas in de vijftiende eeuw braken er betere tijden aan. Toulouse profiteerde van de handel, en de stad werd steeds rijker. Aan deze periode van voorspoed zou in de zestiende eeuw een eind komen, mede door de uitbraak van verschillende ziektes.

Wist je dat Toulouse de grootste Romaanse kerk ter wereld heeft; de Basiliek St.Sernin.  Deze  basiliek is gewijd aan de Heilige Saturninus van Toulouse. Het is één van de vijf grote pelgrimskerken die op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella staan. Een leuke dagtocht vanuit villa 120

Het moderne Toulouse is vooral van belang vanwege de ruimtevaart- en vliegtuigindustrie (Concorde, Airbus, Ariane-raket); daarnaast heeft de stad een belangrijke universiteit.